• Deutsch
  • Aktuelles
  • Erdoğan ./. Böhmermann: Hamburg Eyalet Mahkemesinin karar gerekçeleri

Erdoğan ./. Böhmermann: Hamburg Eyalet Mahkemesinin karar gerekçeleri

Hamburg Eyalet Mahkemesi 17.05.2016 tarihinde  Jan Böhmermann'ın Hakaret Şiiri Performansının geniş bölümlerini sunmaktan gelecekte uzak durması kararını vermiş bulunuyor (Dosya no: 324 O 255/16).

Mahkeme, bu kararının gerekçelerini şimdi açıklamıştır. Gerekçede mahkeme önce en açık bir şekilde, şiirin prensip olarak hiciv olarak kabulü gerektiğini ifade etmektedir. Devamla, hicvin hukuki değerlendirmesinde prensip olarak hicvin hangi bağlamda dile getirildiğinin her zaman göz önüne alınması gerektiğini belirtmektedir.

Hamburg Eyalet Mahkemesi, bu konuda Federal Anayasa Mahkemesinin belirlediği ölçütlere göre, hicvin hukuki değerlendirilmesinde dile getirilen içerik ile bu içeriğin hicivsel bir giysi, bir kılıf ("hiciv giysisi, içeriği kuşatan kılıf ") içinde sunuluşunun ayırt edilmesi zorunluğuna işaret ediyor (Bkz. Federal Anayasa Mahkemesi, NJW [Haftalık Yeni Hukuk Dergisi - ç.] 1987, 2661).

Hakaret Şiiri Performansı'nın esas içeriğini mahkeme, Erdoğan'ın "Ekstra 3"teki gibi bir sunumu, Alman Büyükelçisinin görüşmeye çağrılmasına gerekçe yapmasını, Böhmermann'ın kendi yayınında hicivsel olarak ele alışında görmektedir: Buna göre o, Erdoğan'ın Türkiye'deki fikir özgürlüğü ile ilgili uygulamalarını eleştirmiştir. Mahkeme bu ifade edilen içeriği neticede hukuki ve müsaade edilir nitelikte olarak değerlendirmektedir.

Bu içeriği kuşatan giysiyi ise mahkeme geniş bir bölümü ile müsaade edilemez nitelikte görmektedir. Gerekçe olarak, bu ifadelerin tartışmasız şekilde hakaretamiz ve onur kırıcı olduğunu belirtmektedir. Tüm satırlarda cinselliğe gönderme yapıldığına ve bunların ırkçı olarak değerlendirilebileceğine işaret etmektedir.

Ancak mahkeme aynı zamanda şiirin kimi satırlarını müsaade edilir nitelikte görmekte ve gerekçe olarak bunu Türkiye'deki bir sıra insan hakları ihlallerine dayandırmaktadır. Bunların gerçekliğinin ayrıca sübutuna gerek görülmemekte ve bunların "mahkemenin bilgisi dâhilinde olduğu" ileri sürülmektedir.

Jan Böhmermann, © ZDF/Ben Knabe

Karar gerekçelerinin değerlendirilmesi:

Mahkemeyi, gerek Hakaret Şiiri Performansının prensip olarak hiciv karakterinde olduğunu kabul etmesi, gerekse Federal Anayasa Mahkemesi içtihadından hareketle, hukuki değerlendirmede hicvin içeriği ile bu içeriği kuşatan giysinin ayırt edilmesi gerekliliğini belirtmesi konusunda onaylamak icap eder.  

Ne var ki mahkeme, Hakaret Şiiri Performansı açısından konteksti ve Böhmermann'ın amaçlarını  ancak eksik olarak dikkate alıyor; bunun sonucunda bu hususlar daha sonra tarafların temel haklarının dengelenmesi çerçevesinde de neredeyse hiç göz önüne alınmadan kalıyorlar.

Şöyle ki, mahkeme hicvin içeriğini yalnızca Ekstra 3 sunumu konusundaki tutumun ve fikir özgürlüğü ile ilgili Türk anlayışının eleştirisi olarak tanımlıyor. Buna karşılık performansın arka planında hem hukuki hem mizahi bir "hakaret eleştirisi üzerine hazırlık dersi" verme amacının güdüldüğü göz ardı ediliyor. Oysa Böhmermann bu amacını gerek laf arasında, gerekse şiiri okuduğu sırada tekrar tekrar belirtmiştir.

Mahkeme esas içerikteki bu unsuru göz ardı etmekle sonuçta ikinci adımda ele alınması gereken, hicvi kuşatan giysinin müsaade edilir nitelikte olup olmadığı sorunu açısından, tartışma götürür bir sonuca varıyor: içeriği kuşatan, ırkçı ve cinsel çağrışımlarına işaret edilen hakaretler biçimindeki giysinin, onur kırıcılığı nedeniyle müsaade edilemez nitelikte olduğu sonucuna. Bu durumda bize beklemek kalıyor: Önümüzdeki esas duruşma ve daha üst mercilerde alınacak yol boyunca performansın içeriğinin daha eksiksiz bir değerlendirilmesi yapılacak mı, ve neticede bu, biçimsel olarak mevcut hakaretlere rağmen, hicvi kuşatan giysinin müsaade edilir nitelikte olduğunun kabulüne yol açacak mı diye. 

Einen Kommentar schreiben

Tags

Email ADV total buy out SSO ePrivacy zahlungsdienst Dynamic Keyword Insertion Plattformregulierung Vertragsgestaltung Website Mitarbeiterfotografie Pseudonomisierung schule Jahresrückblick Dokumentationspflicht AfD informationspflichten Sponsoring Creative Commons Wettbewerb Single Sign-On Großbritannien Machine Learning Check-in Chat Türkisch Haftung CNIL EC-Karten gesellschaftsrecht Data Breach Radikalisierung Ring Persönlichkeitsrecht Data Protection kommunen DSGVO Boehmermann Verbandsklage Gesamtpreis Weihnachten Personenbezogene Daten Verfügbarkeit New Work Beacons Haftungsrecht Produktempfehlungen verlinkung verlinken Hotelkonzept Suchalgorithmus Hotels Urteile LinkedIn LMIV Facebook Internet of Things Niederlassungsfreiheit wetteronline.de Datengeheimnis Polen Heilkunde Restaurant Keyword-Advertising Anonymisierung BDSG Werktitel Customer Service Beweislast Rückgaberecht Markenrecht zugangsvereitelung Werbung Suchfunktion Vertragsrecht Amazon Newsletter Doxing messenger Social Networks berufspflicht Registered § 4 UWG Minijob Crowdfunding Arbeitsrecht Vergütung Sponsoren Custom Audiences Wettbewerbsbeschränkung Kennzeichnung Schadenersatz Urteil Touristik Fotografen Stellenausschreibung Selbstverständlichkeiten Interview data security Kosmetik Resort HipHop handelsrecht Osteopathie KUG Marketing Identitätsdiebstahl Deep Fake Onlineplattform kündigungsschutz anwaltsserie Rechtsanwaltsfachangestellte Midijob Datenschutz custom audience Gesetz Kinderrechte OTMR Freelancer 5 UWG Limited Bildung YouTube nutzungsrechte drohnen Phishing data Flugzeug selbstanlageverfahren USA Abwerbeverbot handel Vergleichsportale Bestpreisklausel Wettbewerbsrecht Panorama Booking.com Hotel Lizenzrecht Suchmaschinen ITB Soziale Netzwerke Gastronomie Expedia.com UWG Twitter videoüberwachung Einzelhandel E-Mail-Marketing Arbeitsvertrag #emd15 Löschung Nutzungsrecht Einverständnis Werbekennzeichnung hate speech News Bildrechte Bildrecherche Spielzeug Social Media Datenschutzerklärung besondere Darstellung Medienrecht Herkunftsfunktion Facial Recognition ISPs Anmeldung Compliance Aufsichtsbehörden ransomware Auftragsverarbeitung Pressekodex Erdogan HSMA Handynummer Barcamp Auslandszustellung Lebensmittel Internet Direktmarketing gdpr Spirit Legal drohnengesetz A1-Bescheinigung ReFa Hausrecht Informationsfreiheit § 15 MarkenG Filesharing Schadensersatz Informationspflicht Diskriminierung events Sperrabrede Berlin fristen Vertrauen verbraucherstreitbeilegungsgesetz privacy shield

Die Rechtsanwaltssozietät Spirit Legal berät in- und ausländische Unternehmen mit internationaler Ausrichtung. Unser fachlicher Beratungsschwerpunkt liegt in den Bereichen E-Commerce, Gesellschafts-, Wettbewerbs-, Marken-, IT- und Datenschutzrecht. Dank unserer Branchenerfahrung sind wir in rechtlichen Fragen der spezialisierte Ansprechpartner für Start-ups, Reiseunternehmen und die Hotellerie.

© Spirit Legal 2013 - 2024, alle Rechte vorbehalten

Förderung von Fachanwaltskursen & anwaltlichen Fortbildungen durch SAB Sachsen: